Кинезите доминираа во Скопје

На 11ти септември заврши меѓународниот турни во Скопје WTT Youth Star Contender Skopje. 

На турнирот земаа учество околу 120 играчи каде покрај нашата репрезентација дојдоа едни од најдобро рангираните играчи во свет од следните држави: Австрија, Белгија, Германија, Франција, Кина, Јапонија, Кинески Тајпеј, Бугарија, Хрватска, Колумбија, Англија, Грција, Унгарија, Индија, Ирска, Израел, Италија, Мексико, Полска, Португалија, Норвешка, Кореа, Словачка, Шпанија, Шведска, Тајланд, Порторико. 

Наши играчи кои настапија се: Александар Јакимовски и Стојчев Лука во категорија У15 момчиња поединечно и двојки, Фани Јовановска, Софија Хасану и Изабела Ковачовска во категорија У15 женски поединечно и двојки, Ана Стојановска и Катерија Лаура Михајлов во категорија У19 женски поединечно и двојки. Во категорија У15 мешани двојки исто така ќе настапат Александар Јакимовски, Стојчев Лука, Фани Јовановска и Изабела Ковачовска.мк репрезентација

На ден 07.09.22 и 08.09.22 се играа натпреварите во машка конкуренција, во У15 и У19 категории поединечно и двојки. Победник во категорија У19 беше Maciej Kubik од Полска, а второто место го освои Hayate Suzuki од Јапонија. Победник во категорија У15 беше Huang Xunan од Кина, а второто место го освои Flavien Coton од Франција. Во категорија двојки У15 победија Huang Xunan и Kang Youde од Кина пред Flavien Coton и Natham Lam од Франција. Во категорија двојки У19 победија Hayate Suzuki и Kazuki Yoshiyama од Јапонија пред Daniel Berzosa од Шпанија и Rogelio Castro од Мексико.машки двојки

На ден 09.09.2022 се играа натпреварите од мешани двојки во категории У19 и У15. Победници во категорија У15 беа Kang Youde и Xu Huiyao од Кина пред нивните соиграчи Huang Xunan и Yan Yutong од Кина. Во категорија У19 победници беа Yashaswini Ghorpade од Индија и Oscar Birriel од Порто Рико пред Petek Borna од Хрватска и  Cheng Pusyuan од Кинески Тајпеј.

На ден 10.09.22 и 11.09.22 се играа натпреварите во женска конкуренција во У15 и У19 категории поединечно и двојки. Победничка во  категорија У19 беше Yan Yutong од Кина пред Xiang Junling од Кина. Во категорија У15 победи: Yan Yutong од Кина пред Yoo Yerin од Јужна Кореа. Во категорија двојки У15 победија Yan Yutong и Xu Huiyao од Кина пред Natalija Bogdanowicz и Zofia Sliwka од Полска. Во категорија двојки У19 победија Kim Seongjin и Lee Daeun од Јужна Кореа пред Pavade Prithika и  Charlotte Lutz од Франција.

женски награди

Како најдобар играч на турнирот е прогласена Yan Yutong која со само 14 години успеа да освои 3 медали во својата категорија и еден медал во категорија повисоко односно категорија У19. По повод добрата игра на кинеските играчи во посета дојде и амбасадорот на НР Кина во С. Македонија, н.е г-дин Џанг Ѕуо.

кинески амбасадор

Од страна на луѓето задолжени за турнирот Tiago Viegas,Bart Vermoesen,и Werner Thury, добиени се позитивни оценки за организацискиот дел, и силна поддршка за нови предизвици.
Довербата е наградена со потпишување на договор за организација на турнирот за период 2023-2025 година.
Пинг-Понг Федерација на Македонија © 2018 . All Rights Reserved. веб дизајн & хостинг www.Acvilla.eu.mk

Пребарај